Links  |  Gastenboek  |  Contact

"Verbeter de wereld, begin bij jezelf"

Waarom staat er vanaf 9 juli 2005 een monument op het Merwedeplein? Waarom staat daar een meisje van dertien, een jodenster op haar jas, nog even om te kijken naar haar huis?

Het beeld herinnert ons aan het feit dat in de Tweede Wereldoorlog 13.000 buurtgenoten werden weggevoerd en vermoord.

Het beeld staat daar ook om ons te waarschuwen voor intolerantie en antisemitisme en racisme.

Laat het beeld van Anne in onze wijk voor ons het symbool zijn dat we zullen zorgen dat zoiets nooit weer gebeurt! Verbeter de wereld, begin bij jezelf!

Je staat niet machteloos als anderen intolerant zijn of discrimineren. Jij kunt het voorbeeld geven door een hand uit te steken naar een ander. Jij kunt proberen de mening van een ander te begrijpen, naar een ander te luisteren. Dat betekent niet dat je je eigen mening ondergeschikt maakt. Het betekent dat je naar elkaar luistert en je bereid bent elkaar te respecteren. Kijk diep in de ogen van je medemens en zie de schittering van leven, liefde en begrip.

De bronzen ogen in Anne's beeld, dat is gemaakt door onze buurtgenoot en beeldhouwster Jet Schepp, staren ons aan uit het nabije verleden. Maar als je langs het monument van Anne loopt, denk dan even aan dat joodse meisje, dat niet werd getolereerd, werd vermoord en ons een dagboek naliet.

Hopelijk niet voor niets.

Kijk en voel de schittering van wat zij ons naliet.

Gert-Jan Jimmink


Als je wilt zien hoe Anne's beeldje werd onthuld,

Top