Links  |  Gastenboek  |  Contact

Bijdrage van oud-burgemeester Job Cohen

Anne’s vader heeft wel eens gezegd; “Wat er is gebeurd, kunnen we niet meer veranderen. Het enige dat wij kunnen doen is van het verleden leren en beseffen wat discriminatie en vervolging van onschuldige mensen betekent. Mijn mening is dat iedereen de plicht heeft racisme te bestrijden.”

Als oud-burgemeester van de stad, waarheen de familie Frank vluchtte voor de nazi’s, veilig dacht te zijn, maar tenslotte toch werd opgepakt, ben ik mij terdege bewust van die plicht. Wij mogen nooit vergeten hoe gemakkelijk onderdrukking, uitsluiting en discriminatie onze wereld binnen kunnen sluipen.

Elk initiatief, dat er voor zorgt dat de herinnering aan toen niet vervaagt, heeft dan ook mijn warme sympathie. Een beeldje voor Anne, bijvoorbeeld, neergezet op het plein waar zij zo graag buiten speelde. Op een muur geschilderd wat teksten uit het dagboek dat zij later schreef. Een team van mensen dat Anne’s huis weer terugbracht in de staat waarin het verkeerde toen zij hier woonde. Of zomaar een gedicht dat aan haar is opgedragen. Iedere bijdrage, hoe klein ook, is van waarde.

Laten wij, mensen uit Amsterdam en daarbuiten, er met elkaar voor waken dat de tragedie die zich hier ooit voltrok en waarbij onschuldigen zoals Anne Frank ten onder gingen, zich nooit meer herhaalt, in welke vorm dan ook.


Top