www.annefrank.nl
Op deze site kun je zien hoe de Anne Frank Stichting de herinnering aan het joodse meisje levend houdt en lees je wat zij doet tegen racisme, fascisme en discriminatie.
www.annefranktree.com
Als je je verbonden voelt met Anne Frank kun je op deze site je naam achterlaten of een verhaal, gedicht of tekening over haar opsturen.
www.annefrank-montessori.nl
Heeft een eigen plekje ingeruimd voor het meisje dat hier les kreeg en de school haar naam gaf.
www.jimminkboek.nl
Site van de winkel waar ooit Anne's dagboekje werd gekocht. Laat zien wat er nodig was voordat haar beeldje, dat iets verderop is neergezet, kon worden onthuld.
www.kindermonument.nl
Nodigt je o.a. uit om te wandelen door de Rivierenbuurt waarbij wordt stilgestaan bij plekken die iets te maken hebben met de oorlog. Probeert er aan bij te dragen dat die tijd nooit meer teugkomt.
www.zuidelijkewandelweg.nl
Op deze site kom je van alles aan de weet over de buurt waarin Anne Frank heeft gewoond. Met veel foto's van het joodse meisje en stukjes die in de krant over haar zijn geschreven.
Verder staan er verhalen op van een jonge vrouw die al vanaf haar jeugd wordt geboeid door Anne en de woning, waarin zij leefde totdat ze moest onderduiken, enige keren heeft bezocht (klik hier).
www.verzetsmuseum.org
Site van dit museum in Amsterdam dat de sfeer van de oorlogsjaren voelbaar probeert te maken. Heeft in haar exposities ook aandacht voor de ellende die de joden is aangedaan.
www.joodsamsterdam.nl
Initiatief van een leerkracht van een basisschool die heeft geprobeerd om alles, wat er nog herinnert aan de tijd dat er in Amsterdam veel joden leefden, vast te leggen. Ook plekken die voor Anne van betekenis waren, komen er op voor.
www.miepgies.nl
Gaat over de jonge vrouw die samen met wat anderen de Frank's hielp toen zij zich voor de nazi's moesten verbergen. Kende het gezin al voor de oorlog toen zij een baan kreeg op het kantoor van Anne's vader en hen thuis ook opzocht. Op de site kun je klikken naar beeld- en geluidsfragmenten die met Miep Gies te maken hebben.
www.kampwesterbork.nl
Staat stil bij de jaren dat het kamp, gelegen op de Drentse heide, was ingericht om joodse mensen op te sluiten voordat zij werden afgevoerd naar plekken waar de nazi's hen wilden ombrengen. Met het laatste transport, in augustus 1944, moest ook de familie Frank mee.
www.geschichtsunterricht-online
Niet alleen in ons land spreekt Anne Frank tot de verbeelding. In de hele wereld wordt haar dagboek gelezen. Willen mensen meer weten over het joodse meisje, dat graag schrijfster had willen worden, maar door de nazi's werd omgebracht. Ook in Duitsland, waar alle ellende begon, trekt Anne de aandacht van velen. Eén van hen is Heide Kramer.Zelf is zij van na de oorlog. Als schilderes probeert zij er voor te zorgen dat wat "toen" is gebeurd niet wordt vergeten. Op meerdere stukken die zij maakte, is Anne Frank te zien.
www.niod.nl
Op deze site geeft het Nederlands Instituut voor Oorlogs-documentatie een beeld van de tijd dat de nazi's ons land hadden bezet. Met veel foto's uit die jaren.
Stadsarchief Amsterdam
Via de beeldbank van het Stadsarchief in Amsterdam kun je, door de naam van een straat of plein op te zoeken, allerlei foto's vinden van de Rivierenbuurt zoals die er vroeger uitzag.
www.nationaalarchief.nl
Iedereen die iets over de geschiedenis van ons land wil weten, kan op deze site terecht. Ook veel foto's van gebeurtenissen uit het verleden kun je er vinden.
www.anpfoto.nl
In het archief, dat het Algemeen Nederlands Persbureau heeft aangelegd, zijn veel foto's te vinden die betrekking hebben op het verleden. Als je Anne's naam invult, kom je ook afbeeldingen van haar tegen.
Polygoon-filmjournaal
Wil je zien hoe het Merwedeplein er uitzag in de jaren '30 toen de familie Frank er kwam wonen, dan geven deze beelden je een aardige indruk. De plek waar Anne opgroeide en buiten speelde, lag dichtbij wat ooit Neerlands eerste torenflat was. De meeste beelden zijn dan ook van die "wolkenkrabber", maar als je goed oplet zie je ook het plein beneden even voorbij komen.
Het Klokhuis deel 1 (uitgez. 30 oktober 2005)
Het Klokhuis deel 2 (uitgez. 31 oktober 2005)
Jarenlang was zij Anne's buurmeisje en beste vriendin. Meer dan een halve eeuw later gaat Hannah Goslar terug naar de plekken die haar herinneren aan die tijd.
SchoolTV: Onderduiken, waarom?
SchoolTV: Het dagboek van Anne Frank
Nooit geweten waarom Anne en haar familie moesten onderduiken en zij in die tijd een dagboek bij hield? In het kort wordt je dat hier uitgelegd.
Herinnering aan Anne Frank (Netwerk 15 januari 2004)
Alsof niemand wist dat Anne Frank er ooit had gewoond; zo heeft de tweede etage van Merwedeplein 37 er een tijd lang bijgelegen. Niets in het huis herinnerde aan het joodse meisje. Maar dankzij dit programma kreeg de woning de aandacht die het verdiende en werd zij gerestaureerd.
Twee Vandaag 16 december 2004
Wil je weten waarom Anne's huis werd teruggebracht in de staat waarin het verkeerde toen zij en haar familie er woonden, dan kom je dat hier aan de weet.
Twee Vandaag 27 oktober 2005
Een team van experts heeft er voor gezorgd dat de tweede etage van Merwedeplein 37 er tegenwoordig net zo uitziet als toen het gezin Frank er woonde. In dit programma worden zij gevolgd bij hun pogingen om de sfeer van die jaren terug te brengen.
NOS journaal 28 oktober 2005
Ingericht als in de jaren dat de Franks er woonden, biedt hun woning nu onderdak aan schrijvers die gevlucht zijn omdat zij thuis niet mogen schrijven wat ze willen. Die kans wordt hen hier wel geboden. Een van de gasten, die er als eerste zijn intrek nam, komt in dit item ook even aan het woord.
Brieven van Anne Frank (Netwerk 5 april 2006)
Niet alleen in haar dagboek heeft Anne geschreven. Van haar zijn een twintigtal brieven en ansichtkaarten bewaard gebleven. Ook een paar versjes die zij schreef in de poezie-albums van haar vriendinnen zijn er nog. Alles werd begin 2006 bij elkaar gebracht en in het Amsterdams Historisch Museum tentoongesteld.
Een speelkameraadje van Anne (AT5 21 januari 2008)
Toen hij nog klein was, paste Anne Frank wel eens op hem. Dan speelden zij samen op het Merwedeplein waar zij beiden woonden. Meer dan zestig jaar later heeft Pieter Kohnstamm zijn herinneringen aan die tijd opgeschreven. Bij het verschijnen van zijn boek neemt hij ons mee terug naar de plek waar hij en Anne gelukkig waren totdat de nazi's daar een einde aan maakten.
Geen plek op school meer voor joodse kinderen
Om de joden het leven zo moeilijk mogelijk te maken, en hen apart te zetten en weg te houden van de andere mensen, verzonnen de nazi's allemaal nare dingen. Na de zomer van 1941 mochten joodse kinderen niet meer naar een gewone school maar alleen naar die er speciaal voor hen werden opgericht. Niet alle jonge mensen deden dit zomaar. Luister hoe het zusje van een van Anne's beste vriendinnen, de nu in het buitenland wonende Barbara Rodbell-Ledermann, aan haar ouders liet weten dat ze niet van plan was naar zo'n joodse school tegaan. Wat zij verteld, doet zij in het Engels (archief: US Holocaust Memorial Museum).
Terugkijken met vriendin van Anne's zusje
Als jong meisje groeide ze op in dezelfde buurt waar de familie Frank kwam wonen nadat zij voor de nazi's waren gevlucht. Met hun oudste dochter, de qua uiterlijk erg op haar lijkende Margot, raakte ze zelfs dik bevriend. Samen beleefden ze fijne momenten. Totdat de oorlog een einde maakte aan dat levensgeluk van Hilde Goldberg-Jacobsthal. Na jaren terugkomend in de Rivierenbuurt kijkt zij terug naar wat er eens gebeurde met joodse mensen zoals zij.
De bevrijding van het kamp Bergen-Belsen I
Maar een paar maanden voordat deze plek werd bevrijd, kwamen Anne en Margot van ellende om in het kamp Bergen-Belsen. Degenen die nog leefden, toen de Britse troepen aankwamen, waren er ook heel slecht aan toe. Velen van hen stierven alsnog. Op deze beelden, die in april 1945 werden gemaakt, kun je zien welke misere de bevrijders aantroffen, en in welke omstandigheden ook de beide zusje moeten hebben geleefd. Vergeet niet dat wat je te zien krijgt schokkend is (archief: US Holocaust Memorial Museum).
De bevrijding van het kamp Bergen-Belsen II
Wie in Bergen-Belsen overleed, werd niet netjes begraven. Er werden diepe kuilen gegraven, waarin de mensen op een hoop werden gegooid. Op het laatst namen de nazi's geen eens de moeite om de doden weg te halen. Nadat het kamp bevrijd was, moesten zij dat alsnog doen. Op deze beelden zie je hoe boos de mensen zijn, die alle gruwelen hebben overleefd, en hoe zij hun bewakers, die nu zelf gevangen zijn, iets toeroepen als zij de lichamen moeten bergen. Ook deze film is schokkend (archief: US Holocaust Memorial Museum).